torsdag 23. oktober 2008

Hvordan bruker vi fronter på Grønnåsen skole? Noen refleksjoner rundt vår egen bruk av LMS

Før jeg går i gang med oppgave 2 i modul 1 "Pedagogisk bruk av LMS", har jeg et behov for å reflektere rundt vår bruk av fronter på Grønnåsen skole.

I dag bruker de fleste lærere, samt enkelte i administrasjonen læringsplattformen Fronter. Det har ikke alltid vært slik! I lang tid etter at Bodø kommune hadde valgt Fronter som sin læringsplattform, var fokuset og aktiviteten rundt Fronter på vår skole liten. Vi kan nok si at vi kom sent i gang med å benytte oss av dette programmet!

Siden høsten 2007 har bruken av fronter på huset vært sterkt økende. Årsakene er blant annet større fokus fra sentralt hold (krav fra ok-avd om bruk av digitale mapper på 5. og 8. klassetrinn), samt en ivrig administrasjon lokalt på skolen.

Vi hadde et behov for å få struktur på mappene og filene våre på nettverket. Etter flere år med nesten anarkistiske forhold og total mangel på god mappestruktur, så vi raskt potensialet i læringsplattformen Fronter. Etter å ha gjort seg en del erfaringer (IKT - veileder på kurs o.l) med Fronter, var det innlysende for oss at for administrative oppgaver som utarbeiding av ukeplaner, arkivering av dokumenter, elektroniske innleveringer av oppgaver og felles meldingssystem / kommunikasjonsverktøy, kunne fronter være til stor hjelp for vårt personale.

Hva så med elevene? Hvorfor og hvordan la elevene få opplæring i Fronter?

Skolen vår driver en IKT - undervisning basert på IKT - planen til Bodø kommune. IKT relaterte kompetansemål forankret i denne planen la føringer for opplæring rettet mot elevene. Jeg begynte å undervise / kurse alle klassene på mellomtrinnet. Dette var tidkrevende, lærerik og en spennende prosess. Elevene har satt veldig pris på å få opplæring i fronter, og i bruk av de ulike verktøy i plattformen. Som ansvarlig lærer for dataundervisningen, så jeg også denne kursingen som en nyttig og "god" måte å inkludere datamaskinen i undervisningen.

Hvor langt er vi så kommet etter over ett års aktiv bruk av LMS`et?

Jo, i stor grad vil jeg konkludere med å si at vi bruker fronter og de respektive verktøyene i læringsplattformen, til å løse administrative oppgaver. Vi har noen enkelte innslag der vi kan snakke om "kreativ" bruk pedagogisk sett av verktøyene i Fronter, men de er av den sjeldne sorten! Veien videre til en pedagogisk og innovativ bruk av et slikt system er ikke like innlysende for oss!

Førsteinntrykket elevene fikk under opplæringen av Fronter var supert. De likte spesielt å benytte kommunikasjonsplattformen Fronter. Kanskje ikke spesielt rart, da den digitale arena med en mengde ulike kommunikasjonsverktøy er viktig for mange elever på mellomtrinnet. Etter hvert som elevene ble bedre kjent med Fronter (og det skjer raskt), syntes det at interessen for bruken av plattformen avtok.

Hvorfor?

Kontaktlærer / faglærer for hver enkelt klasse, og deres kvalitet på undervisningsopplegg eller mangel på sådane i fronter er nok en viktig faktor for å forklare suksess eller fiasko. Både lærer - og elevforutsetninger er viktige faktorer i undervisning. En høyst uformell spørreundersøkelse i en 5. klasse visste at nesten alle elevene brukte fra 1 - 2 timer hver dag foran PCen, der de benyttet seg av ulike tjenester som MSN, hjemmeside, sosiale nettsteder o.l. Det kan virke som at Fronter må konkurrere med mange andre "viktige" aktører i barnas dagitale arena, og at elevene kanskje raskt ser mer begrensninger enn muligheter i vår bruke av Fronter!


Jeg håper modul 1 i kurset vil gi meg (og resten av personalet) flere ideer og tanker på hvordan vi på skolen kan bruke Fronter mer pedagogisk og innovativt. - Hvordan vi kan bruke de ulike verktøyene mer kreativt i læringsprosesser!

søndag 19. oktober 2008

Velkommen til min blogg

Jeg tar for tiden et modulbasert kurs ved avdeling for informatikk og e- læring ved Hist. Kurset har tittelen "Læringssystemer, pedagogikk, teknologi og innholdsproduksjon".
Første oppgave i modul 1 er å opprette egen blogg. Dette er herved gjort:-)