onsdag 5. november 2008

Oppgave 2 - modul 1 "Introduksjon til LMS"

Ordlyden i denne oppgaven er omtrent slik:
" ...ta utgangspunkt i et eksisterende opplegg hvor en læringsplattform (LMS) inngår, og planlegge endringer som du mener vil tilføre merverdi. Du skal drøfte ditt nåværende opplegg, formulere nye målsetninger, tenke kreativt og planlegge hvordan du ser for deg å realisere endringene på". Eller "....ta utgangspunkt i et tenkt opplegg som ikke gjør særlig bruk av krative undervisningsmetoder".

Jeg ønsker i denne besvarelsen å ta utgangspunkt i ett eller flere tenkte undervisningsopplegg, der fokuset blir rettet mot å bruke Fronter og dets verktøy på en kreativ måte! Hvordan kan vi bruke verktøyene i Fronter på en god pedagogisk måte, som er gjennomtenkt og i tråd med øvrig pedagogisk opplegg? (s 2:Pedagogisk bruke av LMS).

Et eksempel fra min hverdag som IKT-veileder;
Jeg får ofte henvendelser fra kolleger eller foreldre som lurer på eller skal ha hjelp til ting innenfor mitt ansvarsområde! Vi har alltid brukt skjema for å melde inn behov for hjelp når det gjelder datautstyr eller programvare som f. eks skal installeres på en PC.

Etter å ha lest relevant teori om pedagogisk bruk av LMS med dertil flotte ekempler på slik bruk, har jeg selvsagt opprettet et forum i Fronter! I stede for å svare på slike skjemaer (eller direkte muntlige spørsmål, gjerne når det overhode ikke passer!), kan mine kolleger stille sine spørsmål i et forum. I fronter kan man opprette ulike forum, og det gjelder å finne det riktige til sitt formål! I denne anledningen opprettet jeg et "Spørsmål og svar" - forum, som gir alle deltakere mulighet til å komme med innlegg/spørsmål , men bare en valgt person eller gruppe har lov til å svare på spørsmål.

Hvilken gevinst gir denne bruken av forum?

Vel det gjør hele saksgangen for min del mer effektivt siden jeg allerede bruker Fronter hver dag. Verktøyet er tilgjengelig hele tiden, om jeg er tilstede på jobb, på kurs eller sitter hjemme. Denne måten å drive support på vil også være effektiv fordi kolleger kan lære av spørsmål/svar som tidligere er publisert i forumet! At mine kolleger benytter seg av et slikt forum, vil nok også i stor grad berike deres bruk av LMSet, fordi de ser konkrete eksempler på hvordan et verktøy kan brukes.

Vi har i lengre tid gjennomført matematikkverksted som en arbeidsmåte i matematikk-undervisningen. I denne arbeidsmåten vektlegges blant annet samarbeid (blant elevene på de ulike stasjonene), differensiering (i oppdrag, oppgaver og etterarbeid), kreativitet (ulike innfallsvinkler i mange av stasjonene), skrift, samtale, begrepsinnlæring, tekstskaping og tegneuttrykk. Kunnskapsløftet innebærer at skolen skal prioritere utvikling av grunnleggende ferdigheter i alle fag. Dette er viktige forutsetninger for videre læring. De grunnleggende ferdighetene er: å kunne uttrykke seg muntlig, å kunne lese, å kunne regne, å kunne uttrykke seg skriftlig, å kunne bruke digitale verktøy. Disse ferdighetene er innarbeidet i læreplaner for fag. Alle lærere har derfor ansvar for at elever får utvikle sine grunnleggende ferdigheter gjennom arbeidet med de ulike fagene.

Jeg ønsker i kommende eksempel å se for meg hvordan et matematikkverksted eller deler av et matematikkverksted kan formidles via Fronter, og at det skal tas i bruk en del verktøy som viser kreativt bruk og "beriker" undervisningsopplegget!

Jeg ser for meg dette arbeidet på 5. trinnet. Elevene arbeider med ulike stasjoner hver uke, og en aktuell stasjon i dette kan være datastasjon (tilfeldig valgt). Elevene bruker Fronter, og logger seg inn i sitt digitale klasserom. Under mappen "Matematikkverksted", får de tilgang på oppgaver og undervisningsopplegg tilhørende "Datastasjon". Målet for denne stasjonen er; "Å kunne greie å lage et mønster med speiling, rotasjon, paralellforskyving med hjelp av autofigurer i word. "Å vite hva som kjennetegner et mønster". "Å vite hva som menes med "rapport" i et mønster".

Elevene oppretter et word-dokument i Fronter, og begynner å arbeide med aktuelle oppgaver tilhørende denne matematikkstasjonen. På denne stasjonen skal elevene arbeide med speiling, rotasjon og forskyving. Ved hjelp av autofigurer lager elevene ulike geometriske figurer som de speiler og roterer.

En viktig del av denne typen undervisning (matematikkverksted) er at elevene dokumenterer og reflekterer over det praktiske arbeidet som blir gjort på de ulike stasjonene! Dette blir i stor grad gjort i elevenes verkstedbøker. Denne delen blir sterkt vektlagt, da det matematiske språket er viktig i forhold til begrepslæring. Relevant teori sier noe om at tale, skrift og billedspråk er uttrykksmåter som har stor betydning for barns utvikling og læring. Dette får da også konsekvenser for undervisningen der vi må legge til rette for skriving der ungene gjør rede for hvordan de tenker og handler. Hva med å gjøre denne dokumentasjonen og refleksjonen digital ved bruk av forum? Ser vi noen gevinster ved bruk av teknologien i en slik sammenheng?

Typiske oppgaver til et slikt refleksjonsnotat som elevene skal arbeide med, kan være å beskrive med egne ord hva et mønster er. Eller det kan være å beskrive hva du har gjort og lært på stasjonen.

I fronter kan lærer opprette et forum med de "typiske" oppgavene ovenfor som emne. Elevene gir et skrftlig svar i form av innlegg på de faglige spørsmålene. Prosessene som bruk av forum legger opp til, f. eks lesing, skriving , samhandling og forklaring er viktige forutsetninger for læring.

Relevant teori peker gjerne på matematikk som et kommunikativt fag der diskusjon og argumentasjon blir en naturlig del av undervisningen. Ikke alle elevene er like aktive i klassediskusjoner, slik at det er viktig at lærer legger til rette for "trygge" fora for faglige diskusjoner. Ofte blir dette kanskje gjort ved å dele elevene i mindre grupper. I stede kan lærer opprette ulike forum der de faglige diskusjonene finner sted. Det er mest sannsynlig en lavere terskel å delta i et forum, enn å fysisk ta ordet i en liten / stor gruppe.

1 kommentar:

  1. Du skisserer fordelene med et spørsmål og svar-forum overfor kolleager. Dette tror jeg er et veldig godt tiltak og en trygg ramme for mange over tid. En utfordring kan være å skape aktivitet i et slikt forum. Vi har et slikt ved HiST, med null aktivitet... Tanken fra HiST er god, men ingen vil delta!

    Matematikk på 5.trinn er et spennende case. Jeg ser at du her tenker utradisjonelt og kreativt (jeg hadde ikke noe slikt i min oppvekst i alle fall :-) Jeg liker spesielt godt at du knytter refleksjon inn som en del av primæroppgaven, og bruk av forum kan absolutt være vellykket, men det er også en del utfordringer, så jeg tror det er viktig med tett læreroppfølging særlig på 5.trinn.

    SvarSlett